Kenniscentrum Reeën

Onderzoek aan en in de leefomgeving van reeën helpt ons reeën beter te kennen.

Met enige regelmaat leveren kennisinstituten uitkomsten van onderzoeken die van betekenis zijn voor reeën en/of hun leefomgeving. Deze bronnen voor het Kenniscentrum Reeën geven in artikelen of vakbladen en tegenwoordig op internet, informatie over recent onderzoek.

Allereerst voeren de universiteiten een deel van dit onderzoek uit in allerlei onderzoeksprogramma’s. Bijvoorbeeld kunt u een dood gevonden ree laten onderzoeken bij het Dutch Wildlife Healt Centre. Of melden bij de Voedsel en Waren Autoriteit die het karkas via Central Veterinary Institute (CVI) vestiging Lelystad laat onderzoeken.

Wageningen Research Centre doet veel onderzoek naar grote wilde hoefdieren en hun interactie met de samenleving. De leerstoelgroep Resource Ecology doet daarin specifiek onderzoek naar de manier waarop dieren in het wild leven en hun effect op de leefomgeving.

In het buitenland is onderzoekt het Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen (LANUV) in het bijzonder Forschungsstelle für Jagdkunde und Wildschadenverhütung veel onderzoek naar reeën en samenleven met reeën.

In de afgelopen jaren heeft het Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen (Mevr. Dr. Walburga Lutz ) onderzoek gedaan naar herkomst van zwarte reeën. Daarvoor zijn monsters van reeën uit Noord-Rijnland-Westfalen geanalyseerd en genetische verschillen tussen zwarte en 'normaal 'gekleurde' reeën vastgesteld.

Aan dat onderzoek heeft Kenniscentrum Reeën bijgedragen om door vergelijkingsmateriaal in Nederland te verzamelen en de contacten in Nederland te leggen. We hebben daarin drie sporen gevolgd.

Monsters nemen verzamelpunten reeën
Het monsters nemen op verzamelpunten (zwarte) reeën bestond uit het nemen van monsters uit reeën op verzamelplaatsen van, voor consumptie bestemde, reeën. Dit heeft 162 monsters opgeleverd.

Monsters nemen door individueel benaderde monsternemers
Via bemiddelen naar Dutch Wildlife Healt Center (contact M. Montizaan) zijn beheerders van gebieden waar zwarte reeën voorkomen benaderd om monsters te nemen. Deze monsters gingen rechtstreeks naar de Forschungsstelle für Jagdkunde und Wildschadenverhütung.

In kaart brengen waarnemingen zwarte reeën
Deel van het onderzoek was of de bemonsterde reeën uit het verspreidingsgebied van zwarte reeën komen. Om deze vraag te beantwoorden zijn daarom meldingen van zwarte reeën verzameld en per gemeente in kaart gebracht. In de tijd heeft Kenniscentrum Reeën zo een verspreidingskaart van zwarte reeën in Nederland. Die zij voortdurend bijwerkt op basis van meldingen van haar volgers.

Kaart: Meldingen zwarte reeën Nederland 2017

Het onderzoek aan zwarte reeën helpt ons reeën, in het algemeen, beter te kennen. Hoogst waarschijnlijk, want we stellen als mensen, wel dat we veel weten van natuur, maar telkens weer worden we verrast dat het niet zo is als we jarenlang dachten en hebben verteld. Daar proberen wij wat aan te doen!

Uit de monsters, die eerder in het onderzoek naar zwarte reeën zijn genomen, is naar voren gekomen dat, in tegenstelling tot de verwachting, er weinig rode reeën met zwarte kenmerken in de genen uit de gebieden met zwarte reeën zijn gekomen.

Helaas heeft de studie meer tijd gekost dan we hadden verwacht. En was ze met betrekking tot omvang, de methodologie en de analyse intensiever dan voorzien om goed eresultaten te krijgen. Toch zijn de resultaten nu beschikbaar en is de publicatie voor 2017 gepland.

Wij danken u vanaf deze plaats voor uw medewerking en betrokkenheid.

Onafhankelijk van dit onderzoek zijn wij steeds opzoek naar waarnemingen, bijzondere voorvallen en beeldmateriaal van reeën. Heeft u een ree met voor u opvallend gedrag gezien, met name in relatie met zwarte reeën dan kunt u dit melden via ons contactformulier dat zich bijvoorbeeld opent door op de envelop te klikken. Icon: Contactformulier Kenniscentrum Reeën

Steun
Doneer via RegioBank
NL88 RBRB 0706 6041 64
of met creditcard via

PayPal, de veilige en complete manier van online betalen.

VolgKenniscentrum Reeën aanbevelen


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
RSIN: 8531.02.272

Logo Kenniscentrum Reeën

Cookies instellen