Kijk de video: Blaffende reegeit
https://www.over-reeen.nl/portals/0/video/blaffend_ree_420.jpg
http://www.youtube.com/v/LYvr3DA7xRg
Geproduceerd door: Hertenbosch
Blaffende ree nabij Hulshorster zand(Leuvenhorst)

05-04-2009

Kijk de video: Scheldende reebok
https://www.over-reeen.nl/portals/0/video/blaffende_reebok_256.jpg
http://www.youtube.com/v/6weUt2YK2RQ
Geproduceerd door: Henk Poorte
Blaffende reebok (noetsele-Nijverdal)

18-05-2014

Laad het geluid: Bronstige reegeithttps://www.over-reeen.nl/portals/0/geluiden/reegeit_bronstig_3.mp3

Laad het geluid: Angstige reekalf https://www.over-reeen.nl/portals/0/geluiden/reekalf_angstfiep.mp3

Er zijn maar weinig mensen die het geluid van reeën herkennen als zij in de natuur zijn. Dat komt omdat we veel geluiden niet kennen.

Reeën maken geluiden. We herkennen in ieder geval het schelden, klagen en fiepen. Het klagen en fiepen is een min of meer piepend geluid dat ontstaat doordat de adem door een samengeperste opening wordt geperst.

Soms wordt de natuurgebruiker opgeschrikt door het blaffende geluid, het schelden, van een gerstoord, ree. Van brekende takjes en schurende bladeren in het leefgebied raakt een ree opgewonden. Het dier hoort een mogelijke indringer. Van opwinding begint het te schelden naar de indringer. Het lijkt op het blaffen van een hond. De reebok en de reegeit stoten dit geluid uit als zij iets bijzonders vernemen zonder dit te herkennen. U hoort dan aan het schelden hoe het ree zich door het terrein verplaatst. Het korte blaffende geluid wordt ook door de reebok uitgestoten in het territorium, vermoedelijk om vreemde bokken uit de buurt te houden. Herkent het ree de oorzaak van de storing dan springt het zonder geluid af. Is het een rivaal dan volgt vaak imponerend gedrag.

Het fiepen en klagen worden door de geit en de kalveren gebruikt om contact met elkaar te houden. Op sommige momenten is het fiepen zo hoog dat het slecht voor mensen te horen is. Het geluid wordt in de bronsttijd uitgestoten door de reegeit als ze door de reebok wordt gedreven. De aanloop naar het voortplanten. Voor veel bokken is het fiepen dan ook aanleiding om eens te komen kijken. De hoogte van de toon is verschillend. Over het algemeen is het hoe lager de toon hoe ouder.

Afbeelding: Scheldende reebok


Het fiepen van een reekalf is luid paniekerig en hoor je vaak als reekalveren gevangen worden, klem komen te zitten of hun moeder kwijt zijn bijv. ten gevolge van een verkeersongeval.

Het nabootsen van deze geluiden, bijvoorbeeld door jagers, wordt ook "fiepen" genoemd. Dat kan door een blad van bijvoorbeeld riet tussen je duimen of lippen te klemmen en daar op te blazen. Dat is inmiddels verworden tot een instrument dat gekocht kan worden, de zo genoemde "fiep". Alleen de gebruikers die de juiste toon op het goede moment toepassen, hebben met de fiep succes. Wordt de fiep verkeerd gebruikt, dan maak je de reeën aan het schrikken.


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
KvK-nr: 58588892

Logo - Kenniscentrum Reeën

Deel

Jij kunt ons helpen
bijv. door een bijdrage op
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
t.n.v. Kenniscentrum Reeën te Vorden

Cookies instellen