• Dode reeën horen in de natuur. Zij vormen voedsel voor andere organismen. Dood doet leven
  • Zieke wilde dieren vormen echter ook een risico voor gezondheid van andere dieren en mensen
  • Neem indien u twijfelt contact op met lokale beheerder of politie.
  • Die neemt contact op met onderzoekende instanties.

Voor beheerders:

  • Werk hygiënisch: Raak het dier niet aan zonder handschoenen.
  • Voor onderzoek van een wild dier, kunt u mailen naar dwhc@uu.nl of het formulier Meld een dood dier invullen.

'Ziekten zijn verstoringen van het normaal functioneren van het lichaam, de organen of het orgaansysteem. De afwijkingen kunnen zodanig ernstig zijn dat het dier sterft. Bij vrij levende dieren is het volkomen normaal dat bij een nauwkeurig onderzoek een of andere besmetting wordt ontdekt. Zo treden bij grote vrij levende hoefdieren bijna altijd darmparasieten of longwormen op. Van een ziekte is eigenlijk pas sprake wanneer het aanpassingsvermogen van het dier zijn omgeving tekort schiet en de ziekte veroorzakende factoren, die voortdurend op het dier inwerken, de overhand hebben genomen.'*

Ziekten en ongemakken zijn verschijnselen die horen bij reeën en natuur. Vandaar dat je kunt stellen dat de reeën in Nederland gezond zijn. Echter als de ziekten en ongemakken de overhand krijgen dan worden het ree en mogelijk wij mensen bedreigd. Een goede reden om te willen weten wat de oorzaak voor de bedreiging is.

Afbeelding:Ree met ziekte verschijnselen


De weerstand tegen de ziektes speelt een belangrijke rol bij het niet geïnfecteerd raken door een ziekte. Het is een voortdurende strijd. In belangrijke mate wordt die weerstand van het ree beïnvloed door de omstandigheden in het leefgebied.

Het onderzoek naar dierziektes bij in het wild levende dieren concentreert zich bij het Dutch Wildlife Health Centre te Utrecht. De missie van het Dutch Wildlife Health Centre is het vermeerderen van de kennis over de gezondheid van wilde dieren en het bevorderen van een goed gebruik van deze kennis. Zo voert zij de nationale surveillance van infecties en ziekten bij reeën uit. De resultaten worden onder andere gepubliceerd via een website, bijvoorbeeld DWHC speerpuntdier 2018: het ree.

Zieke reeën kun je vaak herkennen aan een ongewoon gedrag, zoals bijvoorbeeld het zich afzonderen van de gezonde soortgenoten. Ook zijn verharen, een afwijkende geweigroei, sterke vermagering, veel hoesten, lopen met een hoge rug aanwijzingen dat er iets aan de hand is. De eigenlijke ziekten worden veroorzaakt door de infectie van wonden met bacteriën, protozoa, schimmels of virussen. De reeën krijgen die wonden bijvoorbeeld door:

  • parasieten
  • verkeersongevallen, landbouwwerkzaamheden
  • halsoverkop vluchten
  • bronstgevechten

Er zijn bij de reeën vele situaties van infectie en ziekten denkbaar. Juist deze veelvoud aan mogelijkheden maakt het noodzakelijk om, ook bij de omgaan met levende reeën, hygiënevoorschriften in acht te nemen zoals goed letten op afwijkend gedrag, verwondingen en, bij het werk aan het dier, handschoenen gebruiken.

Bronnen:
* Cursus Wildhygiëne, levensmiddelhygiëne bij wild, Uitgave: Stichting Jachtopleiding Nederland
Widbret-Hygiene, Das buch zur Wildfleisch-Verordnung Uitgave: Zentralstelle Östereichischer Landesjagdverbände


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
KvK-nr: 58588892

Logo - Kenniscentrum Reeën

Deel

Kunnen wij jou helpen
Wil je ons helpen?
Klik:

Cookies instellen