Daar waar reeën nieuwe leefgebieden in gebruik nemen zijn fauna oversteekplaatsen. Dit oversteken brengt echter levensgevaarlijke risico’s met zich mee.

Fauna uittreedplaats of FUP is een plaats in de infrastructuur waar een dier, zoals een ree, door het water van het ene naar het andere gebied kan gaan. Daar waar dieren over land van het ene naar het andere gebied gaan zijn fauna oversteekplaatsen.

Als een beschoeiing onneembaar is voor de aanwezige fauna dan is een uittreedplaats nodig.

Een beschoeiing is een constructie die de stabiliteit van een oever of waterkant beschermt tegen bijvoorbeeld afkalven en golfkrachten. Als de beschoeiing te hoog is ten opzichte van de waterbodem of boven het waterpeil dan kunnen de dieren het water niet verlaten en verdrinken. Als gezorgd wordt voor plaatsen waar de beschoeiing voor de dieren geen obstakel vormen ontstaat een doorgang van de ene oever naar de andere en verdrinken er minder dieren.

Voorbeelden van dergelijke natuurvriendelijke oevers zijn plas-dras oever, fauna uitstapplaats en faunatrap.

Een fauna uitstapplaats bestaat uit een onderbreking in de beschoeiing. De onderbreking is zo groot dat de dieren makkelijk door de beschoeiing kunnen. Op enige afstand achter het gat wordt een tweede beschoeiing aangebracht om de oever te beschermen. Tussen de eerste en tweede beschoeiing ligt glooiende oever, vaak van grove stenen en zand die dieren omhoog helpt.

De faunatrap is een constructie in de watergang die de dieren de gelegenheid biedt om parallel aan de beschoeiing tegen een helling op te klimmen en kruipen. Mits zwaar genoeg geconstrueerd voor het ree kunnen hier nagenoeg alle dieren omhoog geleid worden. Het is een eenvoudige oplossing. Aandachtspunten: Omdat het dier langs de beschoeiing zwemt op zoek naar uitklimmogelijkheid is wordt het trapje ook strak langs de beschoeiing in het water geplaatst. Zodanig dat de dieren er niet achterlangs kunnen zwemmen. Hoe strakker des te kleiner de dieren die gered worden. Het deel onderwater is voor reeën meer als 90 centimeter. Dit om te zorgen dat de dieren de poten op de faunatrap krijgen.

We zijn vaak dat daar waar een fauna uittreedplaats nodig blijkt eerst een faunatrap wordt geplaats.

Kijk de video: Fauna-uittreedplaats | O, zit dat zo!
https://www.over-reeen.nl/Portals/0/afbeeldingen/video/fauna_uittreedplaats_720.webp https://youtu.be/Bjoxfbc5a9o
Geproduceerd door: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - Rijkswaterstaat2019


Kunnen wij jou helpen?
Wil je ons helpen?
Klik hier:

 

Deel
Cookies instellen