- Zorg voor veiligheid van jezelf en anderen.
- Bel de politie ( tel. 0900 88 44 )
- Ga het dier niet achtervolgen of zoeken.
- Handel rustig en terughoudend.
- De politie regelt de deskundigen, zoals een erkend nazoekteam
- Het nazoekteam handelt de wildaanrijding af
- De materiële gevolgen regel je later!
Provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van faunabeleid. In diverse provincies is bepaald dat, voordat een niet geoorloofde handeling met een beschermd dier plaatsvindt, de politie in kennis moet worden gesteld. Dat kan via de meldkamer (0900 8844). Daarna zorgt de meldkamer dat deskundigen ter plaatse komen en de situatie afhandelen. Die werkwijze heet de Valwildregeling.
De Valwildregeling is inmiddels in een groot deel van Nederland ingevoerd. Elke andere werkwijze is daar niet toegestaan.
Op grond van de circulaire wapens en munitie 2005 punten 5.7 en 5.8 en de Wet natuurbescherming wijzen politie en provincie deskundigen aan en geven hen verlof voor het opsporen en doden van losgebroken en/of gewond vee/wild. Dat mag ook op die terreinen waar men anders niet bevoegd is. Die aanwijzing geeft tevens toestemming om het gedode of gewonde dier te vervoeren.
Die aangewezen persoon is in staat om de afweging te maken of een gewond dier of het achtergebleven jong voor opvang en rehabilitatie in aanmerking komt. Het uitgangspunt is dat het dier snel en verantwoord terugkeert in de natuur.
De persoon is ook in staat een gewond dier op te sporen en eventueel te doden. Het opzoeken mag ook uitgevoerd worden met een daartoe gekwalificeerde hond. Het team dat bestaat uit de aangewezen persoon, een gekwalificeerde hond en eventueel diens begeleider noemen we het nazoekteam.