Net zoals bij het regelen van schade door een botsing met een dier, moet de situatie eerst juridisch bepaald worden, aangezien eigendomsrechten de afhandeling dicteren.
Het opzettelijk aanrijden van een beschermd dier is namelijk verboden en wordt beschouwd als een illegale activiteit onder de Omgevingswet. Het per ongeluk in bezit nemen van zo'n dier is eveneens niet toegestaan. Verder is vastgesteld dat een dier dat schijnbaar niemand toebehoort, alleen vervoerd mag worden door transporteurs die hiervoor een vrijstelling hebben.
Het is daarom belangrijk dat slachtoffers van wildaanrijdingen snel worden opgespoord en deskundig bijgestaan. Deze deskundige hulp omvat het veiligstellen van de situatie rondom het voertuig en de bestuurder, en het lokaliseren en eventueel verlossen van het dier uit zijn lijden. Dit kan worden uitgevoerd door een daarvoor aangwewezen persoon evenyueel geholpen door een gespecialiseerd nazoekteam. De aangewezen persoon noemen we valwildverlofhouder. Zo'n nazoekteam bestaat uit een daarvoor gekwalificeerde zweethond en begeleider met speciale autorisatie.
Dus laat het dier waar het is. En:
- Zorg voor veiligheid van jezelf en anderen.
- Bel de politie ( tel. 0900 88 44 )
- Ga het dier niet achtervolgen of zoeken.
- Handel rustig en terughoudend.
- De politie verbind je met deskundigen, bijv. de valwildverlofhouder
- De verlofhouder handelt de wildaanrijding verder af
- De materiële gevolgen regel je later!
De wildaanrijding afhandelen
De melding van de aanrijding of het gevonden valwild wordt gedaan bij de meldkamer van de politie in de betreffende regio. Deze melding helpt ook om verdachte omstandigheden rondom het valwild of de aanrijdingen te voorkomen.
Er van uitgaande dat een dier niet met opzet is aangereden wordt een wildaanrijding beoordeeld door een valwildverlofhouder. De politie verbindt je met zo'n valwildverlofhouder. Die valwildverlofhouder is een deskundige persoon met een ontheffing van gedeputeerde staten en andere betrokken instanties om situaties met mogelijk valwild af te handelen. Die persoon kan passend bij de situatie omgaan met zieke en gewonde dieren of de juiste hulp inroepen. Onderdeel daarvan is het vervoer van deze dieren naar de opvangcentra of het euthanaseren ervan.
Voorbeeld — Gewond ree
Je hebt een melding gedaan van een aanrijding met een ree. De valwildverlofhouder signaleert dat het dier gewond is. Deze vermoedt dat het dier nog te redden is. Hij vraagt afstand te nemen van de plek of om te helpen. Voorzichtig legt deze het dier in het voertuig en gaat ermee naar de dierenarts. dat mag omdat in de ontheffing de vrijstelling is geregeld dat de valwildverlofhouder het ree zelf mag vervoeren naar de dierenarts, mist hij dit voor het vervoer meldt bij de politie en hiervoor toestemming heeft of krijgt van diezelfde politie.
Voorbeeld – Levensbedreigend gewond ree
Je hebt een melding gedaan van een aanrijding met een ree. De valwildverlofhouder concludeert dat het dier levensbedreigend gewond is. Deze vermoedt dat het ree de (interne) verwondingen niet overleeft en ondraaglijk lijdt. Hij vraagt afstand te nemen van de plek om het dier uit diens lijden te verlossen, te doden. In de ontheffing is de vrijstelling geregeld dat de valwildverlofhouder het ree mag doden met in de ontheffing vermeldt middel.
Het geheel van voorzieningen die valwildverlofhouders beschikbaar hebben om meldingen van valwild af te handelen noemen we valwildregeling.