De paartijd van reeën, de bronst, wordt ook wel bladtijd genoemd. Dit komt doordat je met een blad het geluid van een ree na kunt bootsen. Met als gevolg dat reeën reageren. Dat geluid noemt men fiepen. Die geluiden van het ree kun je ook nabootsen met een fiep.
De fiep is een instrument waarmee je het geluid van een ree nadoet. Met een beetje geluk komt er een reebok, een reegeit of een reekalf op af. ps. Dat doen reeën afhankelijk van het geluid heel enthousiast of heel voorzichtig door de bosschages.
Als je het fiepen goed beheerst kun je reeën tot op enkele meters afstand bij je krijgen. Om dat niveau te bereiken is uitgebreide studie, nauwkeurig waarnemen en oefening nodig. Om de grondbeginselen van het fiepen onder de knie te krijgen moet je de geluiden die reeën maken kunnen herkennen en nabootsen. Dat herkennen kan met behulp van opnames van reeën in combinatie met de betekenis van zo'n geluid.
Het fiepen zelf moet je goed oefenen om de juiste toon te ontwikkelen. Het is volgens zeggen niet moeilijk. Toch kan het in het begin van je fiep-carrière wel veertig minuten tot een uur duren voordat je een reebok weet te lokken. Maak je een keer een verkeerde toon dan is er geen man overboord. Het ree zal misschien even een paar keer het hoofd omhooggooien en gaat dan door waar het mee bezig is. De dieren kunnen wel steeds beter het namaak geluid van het echte geluid onderscheiden.
Belangrijke omstandigheden bij het fiepen van reeën zijn absolute rust, geen beweging en rekening houden met de wind. De wind moet naar je toe blazen. Daarnaast moet je weten wanneer reeën welke geluiden gebruiken. Het mooiste resultaat bereik je in de paartijd.
Voor het fiepen van reeën in de paartijd geldt: Hoe warmer, hoe beter. Bij de hogere temperaturen is de meeste bronst-activiteit. Echt top zijn de eerste en laatste paar uren bij daglicht. De paartijd loopt van midden juli tot midden augustus en bestaat voor de fieper uit twee periodes met daartussen enkele dagen rust. De eerste tijd zijn nog niet alle geiten bronstig en zijn de bokken nog erg voorzichtig en bezig met hun territorium. Die periode loopt tot ongeveer één augustus. Dan volgen enkele dagen rust. In augustus is het aantal bronstige geiten in het eigen territorium afgenomen en zoeken de reebokken enthousiast naar de schaarser wordende reegeit die paringsbereid is, ook buiten het eigen territorium. Bij storm, regen en veel wind heeft het niet veel zin om te fiepen.
De beloning voor het fiepen bestaat uit het feit dat er reeën tevoorschijn die komen. Het gaat echt goed als je reeën tevoorschijn ziet komen die je niet eerder ziet. Die het ree dat je eerder al bij je lokte wordt verdreven door een ander vaak sterker exemplaar. Vaak zijn dat oude, slimme dieren. Omdat het dier dichtbij komt, kun je het dan goed bekijken.
Het is daarom ook belangrijk dat je daarbij denkt aan je camouflage en bescherming. In al het enthousiasme kan een reebok namelijk dwars door een struik heen jou proberen te verjagen. Je klonk namelijk als een geduchte concurrent! Als je gaat fiepen neem je een inklapbaar stoeltje van camouflage doek mee, doet je camouflage handschoenen aan en maak je gebruik van een gezichtsmasker. Je bespeelt je lokinstrument en bootst het vegen van het gewei tegen de takken van een struik na en wacht vervolgens, onbeweeglijk, af.
ps. Het fiepen kan ook op een andere manier ontstaan en dan kun je zomaar een ree in je achtertuin hebben staan. Bijvoorbeeld als je een fietsband op pompt.