Kijk de video: Fiepen van een reebok
https://www.over-reeen.nl/portals/0/video/fiepen_van_een_reebok_420.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=AeBy1r2UYvk
Fiepen van een reebok over grote afstanden. (calling roebuck // cabirol buttolo)
11-08-2012

De paartijd van reeën, de bronst, wordt ook wel bladtijd genoemd. Dit komt door de piepende lokroep die je met een blad na kunt bootsen. Dat geluid noemt men fiepen. Fiepen doen reeën onderling maar fiepen is ook het lokken van reeën met die geluiden.

Als je de geluiden van het ree goed kent kun je deze zelf nabootsen. Het handigst is dat met behulp van de fiep, een instument waarmee je het geluid maakt. Maar ook met een blaadje kun je het geluid van een bronstige reegeit nabootsenMet een beetje geluk komen er vervolgens reebokken tevoorschijn.

De mensen die het fiepen goed beheersen kunnen reebokken tot op enkele meters afstand bij zich lokken. Het met behulp van fiepen lokken van reeën grenst aan wetenschap. Om dat niveau te bereiken is uitgebreide studie, nauwkeurige waarnemen en oefening nodig. Het resultaat groeit dan met de jaren.

Voor reeën in de paartijd geldt: hoe heter hoe beter. Want bij hogere temperaturen is de meeste bronst-activiteit.

Maar eerst moet je de grondbeginselen van het fiepen onder de knie zien te krijgen. Je moet de geluiden die reeën zelf maken kunnen herkennen en vervolgens nabootsen. Dat herkennen kan tegenwoordig met behulp van opnames van reeën in combinatie met de daaraan gekoppelde kennis van wat zo'n geluid betekend.

Belangrijkste voorwaarden om reeën te fiepen zijn absolute rust, geen beweging en rekening houden met de wind. De wind moet naar jou toe blazen. Daarnaast moet je weten wanneer reeën welke geluiden gebruiken. Het mooiste resultaat bereik je in de paartijd.

Claus Demmel definieert de bronsttijd als; van 25-28 juli tot rond de 10e augustus. Hij verdeelt die periode in twee periodes en houdt daartussen drie dagen rust. De eerste tijd is vanaf begin bronsttijd. Dan zijn nog niet alle geiten bronstig en zijn de bokken veel in beweging om een gewillige partner te vinden. Die periode loopt tot één augustus dan volgen de dagen rust. Om daarna, in de tweede week van augustus, weer te gaan fiepen. Het aantal bronstige geiten is dan inmiddels afgenomen en dus moeten de bokken intensief zoeken om geiten te vinden die paringsbereid zijn.

Het fiepen zelf moet je goed oefenen. Het is volgens zeggen niet moeilijk en kent het geen grote geheimen. Maak je een keer een verkeerde toon dan is er geen man overboord. Het ree zal misschien even een paar keer het hoofd omhooggooien en gaat dan door waar hij mee bezig is.

Bij storm, regen en veel wind heeft het niet veel zin om op blattjagd, het duitse begrip voor fiepen, te gaan. Hoewel erg warme dagen, top dagen zijn in de bronst. Zijn eigenlijk alleen de eerste paar uren van zo'n dag geschikt. Verder kan het lokken van de reebok op elk uur van de dag worden uitgeoefend. Je hebt wel geduld nodig.

Meer fiepen betekend niet meer of sneller reeën bij je krijgen. Dus niet eindeloos op het fluitje gaan blazen. Vaak duurt het veertig minuten tot een uur voordat een reebok op het lokken reageert. De beloning bestaat uit het feit dat door te fiepen reeën tevoorschijn die komen die je het hele jaar niet ziet. Vaak zijn dat oude, slimme jongens. Omdat het dier vaak heel dichtbij komt, kun je het dan goed bekijken.

Het is dan wel belangrijk dat je daarbij denkt aan je camouflage. Als de deskundige gaat fiepen neemt hij een inklapbaar stoeltje van camouflage doek mee, doet hij camouflage handschoenen aan en maakt hij gebruik van een camouflage gezichtsmasker. Hij bespeelt zijn lokinstrument en breekt een paar takjes om zich als ree voor te doen en wacht vervolgens, onbeweeglijk, af.

Het lokinstrument kan van alles zijn. Van oorsprong was het een blad van een boom of stuik met een gave bladrand geklemd en gespannen tussen tussen de duimen waarop werd geblazen. Tegenwoordig kan het ook goed met sigarettenvloeitjes, boombladeren en zelfs papiergeld. Met de reeen-fiep, een instrument, kun je verschillende geluiden van het ree  nabootsen, dat gaat van bronstige reegeit tot een reekalf dat om zijn moeder roept.

Het fiepen oefenen kun je het beste doen door de te kennen geluiden te oefenen. Trouwens de geluiden kunnen ook op andere manieren ontstaan en dan kun je ook maar zo een ree in je achtertuin hebben staan. Bijv. als je een fietsband op pompt.


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
KvK-nr: 58588892

Logo - Kenniscentrum Reeën

Deel

Jij kunt ons helpen
bijv. door een bijdrage op
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
t.n.v. Kenniscentrum Reeën te Vorden

Cookies instellen