Kenniscentrum Reeën
  • Dode reeën horen in de natuur. Zij vormen voedsel voor andere organismen. Dood doet leven
  • Zieke wilde dieren vormen echter ook een risico voor gezondheid van andere dieren en mensen 
  • Neem indien u twijfelt contact op met lokale beheerder of politie.
  • Die neemt contact op met onderzoekende instanties.

Voor beheerders:

  • Werk hygiënisch: Raak het dier niet aan zonder handschoenen.
  • Voor onderzoek van een wild dier, kunt u mailen naar dwhc@uu.nl of het formulier Meld een dood dier invullen.
Kenniscentrum Reeën

Regelmatig komen er berichten dat een ree is waargenomen met abnormale hoeven.

Een hoef is net als bij mensen een teen met een nagel, de hoef, die het hele leven groeit. Bij voldoende en natuurlijk gedrag slijten de hoeven zover dat het nog levende deel niet wordt beschadigt.

Wordt echter dat gedrag beïnvloed bijvoorbeeld niet voldoende hard kunnen worden van de hoef of onvoldoende slijtage op vochtige bodem kan de hoef te veel of te weinig slijten. Een andere reden waardoor dit optreedt zijn verstoring van gedrag bijvoorbeeld door onjuiste levensomstandigheden, verwondingen of ziektes zoals bijvoorbeeld rotkreupel.

Afbeelding: Reeën poten met hoefdeformatie mogelijk rotkreupel


Professor J.W. Simpson schrijft over vier gevallen van 'pantoffelhoef' bij het ree. Hij weerlegt de veronderstelling dat deze afwijking valt toe te schrijven aan ouderdom. Verder vertoont het dier vaak geen verschijnselen van ondervoeding of slechte gezondheid.Na onderzoek bleek de oorzaak laminitis beter bekend als hoefbevangen: een aantasting van de kraakbeen en -tussenschijven van de teenkootjes. Door de aantasting kunnen de kootjes gaan draaien en een vreemde vorm aannemen. Hierbij verandert de positie van de hoeven ten opzichte va die teenkootjes. Vooral het laatste kootje krijgt een andere positie.

Dit veroorzaakt mogelijk een prikkeling van het groeicentrum van de hoef waardoor deze groot kan worden en uitgroeien. De druk tijdens het lopen zorgt er vervolgens voor dat de hoef krom groeit. Dit bemoeilijkt het lopen en het patroon van slijten.

De ontsteking zou veroorzaakt kunnen worden door een scheve verhouding in voedingsstoffen. gedacht wordt aan een gebrek aan bepaalde mineralen, zoals koper en calcium. Ook wordt een samenhang gezien met het bijvoeren van veel eiwiten, bijvoorbeeld uit granen.

Doneer
via RegioBank
NL88 RBRB 0706 6041 64
of met creditcard via

PayPal, de veilige en complete manier van online betalen.


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
RSIN: 8531.02.272

Logo Kenniscentrum Reeën

Cookies instellen