In Gelderland leven tussen de 10.000 en 14.000 reeën, verspreid over de hele provincie. Dat hoeven er niet minder te worden, vinden Gedeputeerde Staten, maar bij gevaarlijke punten moet het aantal wel omlaag.
Gelderland 2014 – Het aantal aanrijdingen met reeën in Gelderland moet omlaag, door gericht afschot in de buurt van wegen waar veel ongelukken gebeuren. Nu zijn er jaarlijks 1400 botsingen tussen auto's en reeën. Dat aantal is al jaren redelijk stabiel, maar Gedeputeerde Staten vinden het er te veel.
Breng het aantal slachtoffers van wildaanrijdingen omlaag!
De meest voor de hand liggende manier lijkt; dood de reeën of vang ze weg, dicht bij de gevaarlijke punten (hotspots) langs de wegen.
Kan dit beheer op hotspots werken? Nee.
Reeën leven daar waar de leefomstandigheden voor reeën het best zijn. Dat is waar voedsel, rust en dekking in voldoende mate aanwezig zijn. Andere soorten zoals runderen, paarden en edelherten zoeken deze rust door te leven in grote groepen die min of meer rond trekken. Reeën trekken niet rond. Zij blijven in hetzelfde relatief kleine leefgebied, tenzij de rust onvoldoende wordt om hun voedsel te kunnen verteren. Dit zie je bij reeën optreden als:
- Het voedsel onbereikbaar wordt bijv. in de winter
- Grootschalige werkzaamheden in het gebied plaatsvinden zoals houtkap
- Afrasteringen worden geplaatst
- Er veel en onregelmatig verstoring optreedt
Wildaanrijdingen met reeën vinden plaats waar de leefomstandigheden (voedsel, rust en dekking) doorkruist worden door wegen, waterwegen en spoorwegen.
Dat zijn hoogstwaarschijnlijk plaatsen waar de leefomstandigheden voor reeën aan één of beide zijden van de weg prima zijn! Het gevolg van de maatregelen is dan ook dat na het verwijderen van het dier de situatie kende er nieuwe reeën naar die prima leefomstandigheden trekken. Waardoor naar verhouding meer aanrijdingen volgen en de activiteiten om het afschot te realiseren intensiever wordt. Er ontstaat een vicieuze cirkel met meer slachtoffers.
Wanneer houdt dat op?
Pas als in het gehele leefgebied de dichtheid lager wordt als de draagkracht van het gebied zal het aantal verkeersslachtoffers dalen omdat de migratie kleiner wordt. Dan pas werken ook andere maatregelen goed. Een ander optie is zorgen dat de omstandigheden verder van de weg beter worden of dichter bij de weg slechter, er is dan minder behoefte aan migratie naar de hotspots toe.
We voorspellen dat daar waar de omstandigheden goed zijn en het aantal reeën hoog het risico op wildaanrijdingen niet af maar eerder toe neemt door dit afschot op hotspots, het afschot moet hoger zijn en vraagt veel inzet. Alleen in de perfecte reeën gebieden neemt in de wijde omgeving de dichtheid af door het aanzuigende effect van afschot op hotspots langs de wegen.
Is het mogelijk om de migratie tegen te gaan?
Ja, door het voorkomen van bepaald gedrag van reeën op en in de omgeving van wegen. Dit is in eerste instantie te bereiken door veranderen van de leefomstandigheden rond de wegen, gecombineerd met verkeersmaatregelen en Tenslotte zorgen voor lagere dichtheden in het hele leefgebied! De aanbevolen voorjaarsdichtheid is draagkracht min aanwas. Waarbij rekening kan worden gehouden met een percentage sterfte. Een trendtelling kan vervolgens de aanleiding zijn om te corrigeren. Resultaat is dat de populatie steeds ruimte heeft om naar de draagkracht te groeien. Helaas is dit een noodzakelijke inbreuk op natuurlijke processen. Dit is anders alleen te voorkomen door mens en natuur te scheiden.