Icoon: Voorkom wildaanrijdingen

 

Veel van wat je nodig hebt staat op deze website en kan getoond, gekopieerd en geprint worden.

Bepaal eerst wat je wilt vertellen: Bijvoorbeeld: Over reeën, waar ze leven, hoe je het verschil tussen reebok en reegeit.

Vervolgens kun je helpen de reeën te redden. Bijv. door het geven van een eenvoudige wildwaarschuwing. Je zou met je luisteraars het bordje kunnen maken. We leggen je op deze website uit hoe je dat doet.

Bij het voorbereiden van deze spreekbeurt hoort dan het printen van de knipplaat en het regelen van scharen en lijm met je begeleider. Klik op Knipplaat: Verkeersbord(je) verkeersslachtoffer voorkomen om deze te bekijken en te printen.

ps. Je kan ons ook helpen. Maak foto's van wat je doet en stuur deze aan ons! Alvast hartelijk dank.

Succes!!

  • Rijd bewust
  • Wijk niet uit
  • Focus op uw route
  • Verminder uw snelheid

Rijdt bewust
Als reeën op je pad komen: Gebruik je rem! Ernstige botsingen met obstakels naast de weg kunnen optreden als je de controle over het voertuig verliest bij het ontwijken van een dier. Pompend remmen en stuur naar waar je naartoe wil.

Let op de verkeersborden en andere waarschuwende verkeersmaatregelen
Wegbeheerders plaatsen langs wegen met veel wildaanrijdingen verkeersmaatregelen zoals verkeersborden, wildspiegels, wildreflectoren en afrastering. Wees gewaarschuwd: Rijd bewust!

Alerter: Wild? Rijd bewust en alert


De wild werende verkeersmaatregelen zijn aanwijzingen dat eerder op die plek veel wildaanrijdingen zijn geweest. Die maakten deze maatregelen de moeite waard. Het zien van de verkeersmaatregelen is dan ook een signaal dat ter plaatse wildaanrijdingen plaatsvinden. Het is beter dat 'signaal' niet te negeren.

Snelheid verminderen.
Bij lagere snelheden verbetert het reageren aanzienlijk. Wees voorbereid op onvoorspelbare omstandigheden zoals gedrag en meer dieren. Veel dieren reizen niet alleen, dus wanneer er één dier is, kunnen er meer komen. Let met name op moeder/nakomelingen combinaties.

Snelheid is een bepalende factor in botsingen. Snelheid vermindert de mogelijkheden een gevaarlijke situatie te vermijden. Sommige studies zien signalen dat aanrijdingen met dieren meer voorkomen dan verwacht op heldere, droge nachten en op lange rechte stukken. Vermoedelijk omdat bestuurders in die omstandigheden de neiging hebben om sneller te rijden. Doe dat niet!

Wat moet je doen als een botsing onvermijdelijk lijkt?
Er is geen andere, verstandige, keus dan proberen uw route te blijven rijden. Daardoor heeft u de situatie meer onder controle. U heeft onbewust meer tijd, minder snelheid en dus kracht op het moment van de botsing. Dus: Als de botsing onvermijdelijk lijkt: kijk niet naar het dier maar focus u op uw route. Onbewust stuurt u het voertuig namelijk naar de plaats waar u naar kijkt. Rem krachtig en snel, trek niet aan het stuur, laat vlak voor de botsing het rempedaal los en rem weer na de botsing. De auto zal dan de neus omhoog veren waardoor er minder kans is dat het dier door de voorruit zal komen.

Gebruik uw voertuig
Houdt voorruiten, koplampen, knipperlichtinstallatie en achterlichten schoon en draag altijd de veiligheidsgordel. Gebruik indien mogelijk groot licht om uw gezichtsveld breder en dieper te maken. Bestuurders kunnen toeteren en met de lampen knipperen om de dieren van de weg te schrikken. En uw voertuig is uw bescherming om de gevolgen tot een minimum te beperken.

Door mensen te informeren help je om aanrijdingen met wild te voorkomen. Geef een

"Wildwaarschuwing"


Print de knipplaat:
Wildaanrijdingen voorkomen

Print de folder:
Rij bewust en wees alert

Afbeelding: Eenvoudig wildwaarschuwingssysteem


Help de kans op een aanrijding met wild in uw omgeving te verminderen door uw gasten te informeren. Zij mogen weten dat zij in de natuur kans lopen op een aanrijding met reeën of andere grote dieren. En wat zij kunnen doen bij het zien van wilde dieren op of langs de weg. Print en deel daarom het Eenvoudige WildwaarschuwingsSysteem.

Kies daarna een prominente plek bijvoorbeeld op uw balie c.q. receptie. Plaats daarop het bordje en enkele folders.

Met het
Eenvoudige WildwaarschuwingsSysteem
Minder ernstige gevolgen van wildaanrijdingen

Afbeelding: Eenvoudig wildwaarschuwingssysteem voor uw gasten!

Het Eenvoudig WildwaarschuwingsSysteem is een initiatief van Stichting Kenniscentrum Reeën.

Wij hebben goede ervaringen met de volgende keuzes:

- Fullcolour offset drukken
- Op houtvrij gesatineerd mc A4 papier van 250 gram, liggend (295 × 210 mm)
- Laten wikkelen naar Din large, 6-zijdig

Cookies instellen