In de afgelopen jaren heeft het Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz Nordrhein-Westfalen (Mevr. Dr. Walburga Lutz ) onderzoek gedaan naar herkomst van zwarte reeën. Daarvoor zijn monsters van reeën uit Noord-Rijnland-Westfalen geanalyseerd en genetische verschillen tussen zwarte en 'normaal 'gekleurde' reeën vastgesteld.

Aan dat onderzoek heeft Kenniscentrum Reeën bijgedragen door vergelijkingsmateriaal in Nederland te verzamelen en de contacten in Nederland te leggen. We hebben daarin drie sporen gevolgd.

Monsters nemen op verzamelpunten karkassen reeën
Het monsters nemen op verzamelpunten van karkassen van (zwarte) reeën bestond uit het nemen van monsters uit voor consumptie bestemde karkassen. Dit heeft 162 monsters opgeleverd.

Monsters nemen door individueel benaderde monsternemers
Via bemiddelen naar Dutch Wildlife Healt Center zijn beheerders van reeën in gebieden waar zwarte reeën voorkomen benaderd om monsters van karkassen te nemen. Deze monsters zijn rechtstreeks naar de Forschungsstelle für Jagdkunde und Wildschadenverhütung gegaan.

In kaart brengen waarnemingen zwarte reeën
Deel van het onderzoek is het vaststellen of de monsters uit het verspreidingsgebied van zwarte reeën komen. Om deze vraag te beantwoorden zijn daarom meldingen van zwarte reeën verzameld en per gemeente in kaart gebracht. Zo heeft Kenniscentrum Reeën een verspreidingskaart van zwarte reeën in Nederland gekregen. Die zij voortdurend bijwerkt op basis van meldingen van haar volgers.

Kaart: Meldingen zwarte reeën Nederland 2017

Het onderzoek aan zwarte reeën helpt ons hoogstwaarschijnlijk, reeën beter te leren kennen. Hoogstwaarschijnlijk, want we stellen als mensen dat we veel weten maar telkens worden we verrast dat het anders is als dat we jarenlang dachten.

Uit de monsters, die eerder in het onderzoek naar zwarte reeën zijn genomen, is naar voren gekomen dat, in tegenstelling tot de verwachting, er weinig rode reeën met zwarte kenmerken in de genen uit de gebieden met zwarte reeën zijn gekomen.

Helaas heeft de studie meer tijd gekost dan oorspronkelijk gedacht. En was ze met betrekking tot omvang, de methodologie en de analyse intensiever dan voorzien om goede resultaten te krijgen. Toch zijn de resultaten nu beschikbaar en is de publicatie voor 2018 gepland.

Wij danken u vanaf deze plaats voor uw medewerking en betrokkenheid.

Onafhankelijk van dit onderzoek zijn wij steeds opzoek naar waarnemingen, bijzondere voorvallen en beeldmateriaal van reeën. Heeft u een ree met voor u opvallend gedrag gezien dan kunt u dit melden via ons contactformulierIcon: Contactformulier Kenniscentrum Reeën

We geven u graag in overweging ons een bijdrage te schenken

U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekeningnummer
NL88 RBRB 0706 6041 64
t.n.v. Kenniscentrum Reeën te Vorden
of via
PayPal, de veilige en complete manier van online betalen.

 


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
KvK-nr: 58588892

Logo Kenniscentrum Reeën

Cookies instellen