Laad de video: Blaffende reegeit
http://www.over-reeen.nl/Portals/0/video/blaffend_ree_420.jpg Geproduceerd door: Hertenbosch
Blaffende ree nabij Hulshorster zand(Leuvenhorst)

05-04-2009
Laad de video: Scheldende reebok
http://www.over-reeen.nl/Portals/0/video/blaffende_reebok_256.jpg Geproduceerd door: Henk Poorte
Blaffende reebok (noetsele-Nijverdal)

18-05-2014
Laad het geluid: Bronstige reegeit
Laad het geluid: Angstige reekalf

Er zijn maar weinig mensen die het geluid van reeën herkennen als zij in de natuur zijn. Dat komt omdat we veel geluiden niet kennen.

Reeën maken geluiden. We herkennen in ieder geval het schelden en klagen. Het klagen is een min of meer piepend geluid, boswachters noemen het fiepen.

Het ree laat zelden van zich horen. Soms wordt de natuurgebruiker opgeschrikt door het blaffende geluid, het schelden, van een gerstoord, ree.

Van brekende takjes en schurende bladeren in zijn territorium raakt een ree opgewonden. Het dier hoort een mogelijke indringer in zijn territorium. Van opwinding begint het te schelden naar de indringer. Het lijkt op het blaffen van een hond. De reebok en de reegeit stoten dit geluid ook uit als het iets bijzonders ziet zonder het te herkennen. U hoort dan aan het schelden hoe het ree zich door het terrein verplaatst. Het korte blaffende geluid wordt door de reebok uitgestoten in het territorium, vermoedelijk om vreemde bokken uit de buurt te houden. Herkent het ree de oorzaak van de storing dan springt het zonder geluid af. Is het een rivaal dan volgt vaak imponerend gedrag.

Het fiepen worden door de geit en de kalveren gebruikt om contact met elkaar te houden. Op sommige momenten is het fiepen zo hoog dat het slecht voor mensen te horen is. Het geluid wordt in de bronsttijd ook uitgestoten door de reegeit als ze door de reebok wordt gedreven in de aanloop naar het voortplanten. Voor veel bokken is het fiepen dan ook aanleiding om eens te komen kijken. De hoogte van de toon is verschillend. Over het algemeen is het hoe lager de toon hoe ouder.

Afbeelding: Scheldende reebok

Het fiepen van een reekalf is luid paniekerig fiepen en hoor je vaak als reekalveren gevangen worden, klem komen te zitten of hun moeder kwijt zijn bijv. ten gevolge van een verkeersongeval.

Het nabootsen van deze geluiden, bijvoorbeeld door jagers, wordt ook "fiepen" genoemd. Dat kan door een blad van bijvoorbeeld riet tussen muizen, het verlengde deel van je duimen, in de palm van de hand te klemmen en daar op te blazen. Dat is inmiddels verworden tot een instrumentje dat gekocht kan worden, de zo genoemde "fiep". Alleen de gebruikers die de juiste toon op het goede moment toepassen, hebben met de fiep succes. Wordt de fiep verkeerd gebruikt, dan maak je de reeën aan het schrikken.