Kenniscentrum Reeën

Het lichaam van het ree is uitermate geschikt om zich in dichte ondergroei en hoog gras voort te bewegen. In verhouding tot de romp zijn de poten sierlijk en lang. De hals is smal en de romp is gedrongen, van voren wat zwaarder dan achter. Door de sterk ontwikkelde spieren kunnen reeën verre en hoge sprongen maken. Het ree heeft geen staart.

Die lichaamsvorm van het ree varieert, afhankelijk van erfelijke aanleg en de leefomstandigheden in de eerste twee jaar van hun leven. Het uiteindelijke gewicht is daarbij afhankelijk van de ontwikkeling in het eerste levensjaar tot november. Zijn de leefomstandigheden perfect dan is de ontwikkeling van het lichaam optimaal. Vervolgens groeit het ree in het tweede jaar naar de volle omvang.

Afbeelding: reeën in weide bij afrastering


Die lichaamsvorm van het ree varieert, afhankelijk van erfelijke aanleg en de leefomstandigheden in de eerste twee jaar van hun leven. Het uiteindelijke gewicht is daarbij afhankelijk van de ontwikkeling in het eerste levensjaar tot november. Zijn de leefomstandigheden perfect dan is de ontwikkeling van het lichaam optimaal. Vervolgens groeit het ree in het tweede jaar naar de volle omvang.

Het lichaamsgewicht van volwassen reeën in Nederland varieert tussen 13 kg (1 jaar) en 25 kg (oudere dieren).

Begin vorige eeuw werd bij reekalveren en aan de geweien van reebokken* vastgesteld dat hoe hoger de reeën leven en bij toenemende winterkou de reeën zwaarder zijn. Globaal kun je daarom ook stellen dat reeën naar mate je verder naar het oosten in het verspreidingsgebied komt zwaarder worden. De conclusie dat hoogte en kou hier de invloed waren kan inmiddels betwijfeld worden. Hoogstwaarschijnlijk is het de combinatie van geschikt voedsel en het eerder intreden van rust die zorgt dat het voedsel ten goede komt aan het lichaam. Dat wordt bevestigd door het feit dat in de polders op de klei veel zwaardere reeën leven als in de Achterhoek op de zandgronden.

Metingen** aan elf verschillende populaties van Europese reeën (Capreolus capreolus) en vergeleken met negen populaties van Siberische reeën (Capreolus Pylargus) gaven als resultaat:

 

Capreolus capreolus

Capreolus pygargus

lengte van neus tot puntje staartbot 107-126 cm 126-144 cm
schofthoogte  66-83 cm 82-94 cm
 gewicht 22-32 kg 32-48 kg
 lengte van de schedel 18-20 cm 20-23 cm
 maximum lengte van de geweistangen 18-26 cm 28-34 cm
chromosomen 70 70 +
1-14 B-chromosomen
 leefgebied Europa tot Kaukasus gebergte Kaukasus gebergte tot ver in Azië


*   Uber Rehe door A.u.J.v.Bayern
** Beschrijving naar: Capreolus capreolus (1996) door Antoine J. Sempéré, Vladimir E. Sokolov en Aleksey A. Danilkin