Het is belangrijk dat slachtoffers van een aanrijding met wild snel gevonden worden en geholpen worden in de situatie waarin zij terecht zijn gekomen. Deze afhandelen van de aanrijding bestaat uit situatie rond voertuig en bestuurder veilig maken en uit het opsporen van het dier en eventueel uit diens lijden verlossen. Dat gebeurt door deskundige nazoekteams met speciale bevoegdheden.

Afbeelding: Nazoekteam aan het werk

Jaarlijks sneuvelen in ons land meer dan 7000 grote wilde dieren door het verkeer. vaak zijn de dieren op slag dood, maar lang niet altijd. Soms kan het zwaar gewonde dier nog kilometers ver weg vluchten, om dan op ellendige wijze te creperen. Ook tijdens de jacht kan het voorkomen dat een kogel niet goed doel treft, waardoor het dier nog gewond wegvlucht.

Een gewond dier kan, vaak, worden opgespoord met behulp van een nazoekteam. (hond die getraind is voor het nazoeken van gewonde dieren met de begeleider)

Een nazoek is het opsporen van een gewond dier met een zogenoemde zweethond. De zweethond volgt daarbij aan een lange lijn het spoor van het gewonde dier. Eenmaal bij het dier aangekomen kan het zijn dat het al dood is. Ook kan het voorkomen dat het dier gewond weer wegvlucht. De hond wordt dan geslipt (los gelaten) en gaat in de achtervolging om te proberen het dier de pas af te snijden en op de plaats te houden, het zogenaamde stellen.

Zweet is een jagersterm voor bloed en andere afscheidingen van een gewond dier. Een zweethond is een jachthond die gespecialiseerd is in het opsporen van gewonde wilde dieren.

Voor meer informatie over zweetwerk; www.zweethonden.nl