Ontsnipperde leefomstandigheden kunnen door groene verbindingen en minder kunstmatige barrières in het landschap zorgen voor een vitale leefomgeving voor wilde plant- en diersoorten. Gronden voor land- en bosbouw hebben daarin een belangrijke rol. Zij moeten behouden blijven en mogen niet worden vernietigd voor bebouwing.
De land- en bosbouw kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van veelzijdige ecosystemen en soorten. Daarbij hoort het beheer en inrichten van landschapselementen zoals solitaire bomen, singels, hagen, struiken, bloemen- en bijenweiden. Zij helpen het in cultuur gebrachte landschap ontsnipperen. Dat beheer hoort door de consumenten te worden aangemoedigd en gesteund.
Op die plaatsen waar de mens onoverkomelijke barrières heeft gemaakt kunnen natuurbruggen de aangrenzende leefomstandigheden verbinden voor het herstel en het vergroten van de leefgebieden.
In de plannen voor infra-structuur en bebouwing dient rekening te worden gehouden met de natuur. In de bijbehorende natuurontwikkelingsplannen kunnen de corridors worden opgenomen en de maatregelen voor flora en fauna in kaart worden gebracht. Natuurinrichtingsplannen leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de natuurverbindingen in onze leefomgeving. Bewustwording bij potentiële bewoners, beleidsmakers en toekomstige beheerders is één van de belangrijkste fundamenten voor een duurzaam grondgebruik.
In Nederland is in 2018 het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) dat begon in 2005 afgerond. In opdracht van de Rijksoverheid en onder regie van de provincies leverde het programma voor een groot deel van 178 knelpunten allerlei soorten faunavoorzieningen. Veel van deze voorzieningen worden intensief gebruikt door de dieren waarvoor ze bedoeld zijn. Daarmee is een grote bijdrage aan het Natuurnetwerk Nederland geleverd. Honderden versnipperde natuurgebieden werden door het programma verbonden.
Ondertussen is door de wetgever door de Wet natuurbescherming geborgd dat bij de aanleg van nieuwe infrastructuur, ontsnippering altijd op de agenda staat. Daarnaast wordt de opgedane kennis uit het MJPO doorgeven aan andere overheden en beheerorganisaties in zowel binnen als buitenland.
Een belangrijk samenwerkingsverband is het Infra Eco Network Europe (IENE). Dit is een internationaal kennisnetwerk van professionals die werken aan natuur en ecologie in relatie tot infrastructuur. Een thema (2018) was bijvoorbeeld: ‘Crossing borders for a greener and sustainable transport infrastructure’. Hiermee benadrukt IENE dat de natuur niet ophoudt bij de lands- of projectgrenzen en dat samenwerking tussen overheden, deskundigen uit aannemerij en wetenschap cruciaal is.