De wereld van het ree
Geproduceerd door: Leo van Veerdonk Videofilms
Commentaar stem: Kees Bogman, met dank aan Henk Sterks

06-12-2012
https://www.over-reeen.nl/portals/0/video/de_wereld_van_het_ree_256.jpg
https://www.over-reeen.nl/Portals/0/video/de_wereld_van_het_ree.mp4

Het ree (Capreolus capreolus)is ambassadeur voor, hooggewaardeerde, natuur. De schijnbare aaibaarheid, het bambi-effect, maakt dat het ree graag gezien wordt door de gemiddelde natuurbezoeker. 

Kenniscentrum Reeën beschrijft op deze website het uiterlijk, het gedrag en de zintuigen. Maar ook met welke andere diersoorten het ree verwant is en hoe de populatie zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

 

Tekening: ReeënHet lijkt een wonder dat ondanks de uitbreidende samenleving, de reeën zich kunnen handhaven. Dat is het niet! Het wordt veroorzaakt door de wijze waarop wij samenleven met reeën. Er is namelijk geen diersoort die de afgelopen eeuwen zo beschermd en intensief bejaagd is als het ree. De wijze waarop deze bescherming en het populatiebeheer is vormgegeven heeft ertoe bijgedragen dat het leefgebied anno 2020 nog steeds groter wordt en er meer reeën zijn dan een eeuw geleden. Blijkbaar zijn er nu betere leefomstandigheden voor reeën dan toen.

Dat heeft echter gevolgen bijvoorbeeld voor andere plant- en diersoorten. Zo heeft de wolf zich weer in Nederland kunnen vestigen mogelijk dankzij dit beheer van diens voedsel; het ree. Maar het geeft ook tragische situaties bijvoorbeeld als reeën in het verkeer oversteken of als reekalveren in het te maaien gras liggen.

Kortom het ree is ook een voorbeeld en een graadmeter voor duurzaam natuurbeheer!

 
Cookies instellen