Het ree (Capreolus capreolus) is ambassadeur voor, hoog gewaardeerde, natuur. De schijnbare aaibaarheid, het bambi-effect, maakt dat het ree graag gezien wordt door de gemiddelde natuurbezoeker. 

Kenniscentrum Reeën beschrijft op deze website het uiterlijk, het gedrag en de zintuigen. Maar ook met welke andere diersoorten het ree verwant is en hoe de populatie zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

 

Tekening: ReeënHet lijkt een wonder dat ondanks de uitbreidende samenleving, de reeën zich kunnen handhaven. Dat is het niet! Het wordt veroorzaakt door de wijze waarop wij samenleven met reeën. Er is namelijk geen diersoort die de afgelopen eeuwen zo intensief bejaagd en beschermd is als het ree. Die combinatie heeft ertoe bijgedragen dat het leefgebied anno 2020 steeds groter wordt en er meer reeën zijn dan een eeuw geleden. Blijkbaar zijn er betere leefomstandigheden voor reeën.

Dat heeft echter gevolgen bijvoorbeeld voor andere plant- en diersoorten. Zo heeft de wolf, die reeën eet, zich weer in Nederland kunnen vestigen. Maar ook geeft het tragische confrontaties tussen reeën en mensen bijvoorbeeld als reeën in het verkeer oversteken of tijdens het maaien van het gras waarin reekalveren liggen.

Kortom het ree is ook graadmeter voor robuust natuurbeheer!


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
KvK-nr: 58588892

Logo - Kenniscentrum Reeën

Deel

U kunt ons helpen
door een bijdrage op
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
t.n.v. Kenniscentrum Reeën te Vorden

Cookies instellen