De wereld van het ree
Geproduceerd door: Leo van Veerdonk Videofilms
Commentaar stem: Kees Bogman, met dank aan Henk Sterks

06-12-2012
https://www.over-reeen.nl/portals/0/afbeeldingen/video/de_wereld_van_het_ree_420.jpg
https://www.over-reeen.nl/Portals/0/video/de_wereld_van_het_ree.mp4

Het ree (Capreolus capreolus) is ambassadeur voor natuur. De schijnbare aaibaarheid, het bambi-effect en de grote kans dat je het dier ziet maakt dat het ree gezocht en graag gezien wordt door de natuurliefhebber.

Op de websites van kenniscentrum Reeën vind je het uiterlijk, het gedrag en de zintuigen van het ree. Maar bijvoorbeeld ook met welke andere diersoorten het ree verwant is en hoe de populatie zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

Tekening: ReeënHet lijkt een wonder dat ondanks de uitbreidende samenleving, de reeën zich kunnen handhaven. Dat is het niet! Het wordt veroorzaakt door de wijze waarop wij samenleven met reeën. Er is namelijk geen diersoort die de afgelopen eeuwen zo beschermd en intensief bejaagd is als het ree. De wijze waarop deze bescherming en het populatiebeheer is vormgegeven heeft ertoe bijgedragen dat het leefgebied anno 2020 nog steeds groter wordt en er meer reeën zijn dan een eeuw geleden. Blijkbaar zijn er nu betere leefomstandigheden voor reeën dan toen.

Dat heeft echter gevolgen bijvoorbeeld voor andere plant- en diersoorten. Zo heeft de wolf zich weer in Nederland kunnen vestigen mogelijk dankzij dit beheer van diens voedsel; het ree. Maar het geeft ook gevaarlijke situaties bijvoorbeeld als reeën in het verkeer oversteken of als reekalveren in het te maaien gras liggen.

Kortom het ree is ook een voorbeeld en een graadmeter voor duurzaam natuurbeheer!


Wij kunnen wel hulp gebruiken.
Lijkt je dat wel interessant?
Meldt je aan:

 


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
KvK-nr: 58588892

Logo Kenniscentrum Reeën

Deel
Cookies instellen