Waar vind je land?
De leefomstandigheden voor onze wilde dieren en planten verbeteren zou de eervolle taak van ons allemaal kunnen zijn. En in feite is dit ook zo in de wet geregeld. Maar er kan snel een misverstand ontstaan. Tot nu toe verplicht de Wet de jachthouder, grondeigenaar en of grondgebruiker om een redelijke stand van het in zijn veld aanwezige wild te handhaven dan wel, bij het ontbreken daarvan, te bereiken en om schade door in zijn veld aanwezig wild te voorkomen. Wild is iets anders als niet gehouden planten en dieren. Wild is een term uit een tijd dat je de natuur op je grond mag benutten. Onder wild vallen nu alleen nog houtduif, wilde eend, konijn, haas en fazant. Wij nemen de graag de ruimte om niet gehouden planten en dieren wildernis te bieden. Wij zien die organismen graag in het wild. Zo natuurlijk mogelijk.
En we bieden die wildernis graag de ruimte. De Wet biedt de mogelijkheden om die wildernis te beheren. De variatie in hoe je die ruimte biedt is bijna eindeloos. Aan een gebied voor de kleine dieren en grote hoefdieren worden daarbij specifieke eisen gesteld. Het is geen eenvoudige opgave voor deze eisen de juiste plek te vinden en daaraan te voldoen. We willen u daarom een aantal belangrijke tips geven:
- Verzamel adressen, kaarten en eigendomsgegevens
- Markeer potentiële locaties en gebieden in uw omgeving. Dat kunnen zijn; heggen, singels, bosjes, taluds, kleine ruigten, drassige of schaduwrijke landbouwgrond, maaipaden, kapvlaktes, enzovoort
- Alle locaties langs drukke straten, spoorrails of oppervlakten die het wild over doorgaande wegen lokken kunt u beter gelijk schrappen.
- Inventariseer marktconforme prijzen van akker- of weilandhuur of pachten.
- Wildakker of wildweide? Welk mengsel? De analyse op basis van resultaten in de praktijk uitvoeren.
- Met alle bovenstaande informatie gaat u naar de grondgebruiker of -eigenaar. Kies daarvoor een geschikt moment, bijvoorbeeld in de wintermaanden. Belangrijke argumenten bij de onderhandelingen zijn ook het terugdringen van de wildschade en verkeersslachtoffers door afleiding en de blijvende waarde voor andere grondgebruikers van hetzelfde gebied.
Wie betaalt de huur, het onderhoud, het zaad en mogelijk zelfs de misoogst?
- Inventariseer bij de lokale wild-, faunabeheereenheid of organisatie voor agrarisch natuurbeheer naar lokale subsidieregelingen.
- Vraag landelijk jagers-, natuurbescherming- en landbouworganisaties naar regionale en nationale subsidieregelingen.
Maar wees voorzichtig. Dubbel subsidies ontvangen is niet toegestaan. Vraag daarom, in gebieden waar al gebruik wordt gemaakt van overheidsbijdragen, nooit extra geld aan.
Als dit tot niets leidt dan blijft niets anders over dan de biotoopverbetering op een andere manier te financieren. Daarbij kun je de steun vragen van andere gebruikers van het gebied bijvoorbeeld recreanten, fotografen, imkers en/of jagers.