Laad de video: Wel en wee van het ree
https://www.over-reeen.nl/portals/0/video/wel_en_wee_ree_1080.jpg Geproduceerd door: Dick Bulten
Mogelijk gemaakt door: Vereniging Het Reewild

18-02-2009

Het ree is een dier zoals een konijn en een kat. Het is de kleinste soort van alle soorten herten in ons land. Andere soorten herten zijn damherten en edelherten.

In het Kenniscentrum Reeën beschrijven we niet alleen hoe het dier er uit ziet, het uiterlijk, het gedrag en de zintuigen. Maar ook met welke andere diersoorten het ree verwant is en hoe de populatie zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.
Daarnaast schrijven we over de leefomgeving, die belangrijk is voor het voortbestaan van het ree, die sterk wordt bepaald door hoe wij mensen die gebruiken. Juist daarom is in het Kenniscentrum Reeën ook vastgelegd hoe wij, Nederlanders, met deze ambassadeur voor vrij levende grote dieren samenleven en wat daarbij speelt.

Het ree was er al ver voor dat wij, mensen, er waren. Het ree heeft nog steeds raadsels voor ons. Bijvoorbeeld de geweien van reeën die we uit de bodem van het IJsselmeer opgraven. Die zijn bijna een miljoen jaar oud. Tien keer zo lang als wij mensen op aarde leven. Dat is vier ijstijden. In de interglaciale perioden is de aarde soms tienduizenden jaren lang een min of meer tropische wildernis geweest. Het reewild heeft alle uitersten overleeft. Zou het kunnen zijn dat we iets van deze mooie dieren kunnen leren?

Misschien is de vertraagde vruchtontwikkeling of de na-bronst hun truc. In ieder geval weten deze (pre-)historische dieren zich ook in onze tijd nog goed te handhaven.

Het ree is ambassadeur voor, hoog gewaardeerde, natuurbeleving in heel Nederland. De schijnbare aaibaarheid en het bambi-effect maakt dat het ree hoog op de wensenlijst van de gemiddelde natuur-gebruiker staat. Het ree 'straalt' als het ware, hoge natuurwaarde uit

Het lijkt zelfs een wonder dat ondanks de uitbreidende samenleving, de reeënpopulatie zich kan handhaven en verspreiden. Dat is het echter niet. Het is een min of meer toevallige samenloop van omstandigheden, veroorzaakt door de wijze waarop wij in Nederland samenleven met reeën.

Tekening: ReeënSamenleven is ook beschermen en bejagen. Er is geen andere diersoort de afgelopen eeuwen zo intensief beschermd en bejaagd als het ree. De combinatie van beide heeft er hoogstwaarschijnlijk toe bijgedragen dat er voldoende leefomgeving is voor de overblijvende reeën, er een geleidelijk steeds groter wordend verspreidingsgebied is en er dus meer en gezonde reeën zijn. Dat heeft gevolgen. Niet alleen voor ons mensen omdat we er meer van kunnen genieten maar ook voor plant- en diersoorten die beïnvloed worden door de aanwezigheid van reeën. Maar ook heeft het gevolgen in ons samenleven met reeën. Het succes van het beheer leidt namelijk ook tot tragische confrontaties tussen individuele reeën en mensen.

Nu mensen meer van de natuur af komen te staan en de populatie reeën uitbreid moeten ook de kennis en de vaardigheden die in de loop der tijd zijn ontstaan, zich verspreiden. Dat is de basis voor het Kenniscentrum Reeën.

Doneer
Stelt u onze informatie op prijs? Dan geven we u graag in overweging ons een bijdrage in de onkosten te schenken op:
NL88 RBRB 0706 6041 64
of via

PayPal, de veilige en complete manier van online betalen.

Share


www.over-reeen.nl
0575-556717
Prins Clauslaan 6
7251 AS te Vorden, Nederland

ContactTwitterFacebook
Bank: NL88 RBRB 0706 6041 64
KvK-nr: 58588892

Logo Kenniscentrum Reeën

Cookies instellen